Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.

Kaj so hidrolati in kako jih uporabimo

nasvet 2

Hidrolat ali cvetna voda je tekočina, ki ostane po parni destilaciji rastlin, ko pridobivajo eterična olja. Nosijo isti vonj in dobrodejne lastnosti kakor eterična olja, obenem pa so odlični za nego kože in številne druge namene.

Idealni so tudi za vse, ki se šele začenjajo ukvarjati z aromaterapijo, saj so bolj blagi od eteričnih olj.

Najbolj pogosta uporaba je kot tonik za kožo, saj jo prijetno osveži in navlaži. Nanos vlage pred uporabo kreme ali olja za kožo je nujno, če želimo, da bo izdelek odlično opravil svojo nalogo.

Vsi procesi nastajanja novih celic, regeneracije in sprejemanja hranil se namreč dogajajo v podkožju. Če je povrhnjica suha, negovalni izdelek ne more prodreti dovolj globoko.

Hidrolat ali tonik kožo navlaži, pomaga odpreti pore in razredčiti naslednji nanos (krema, olje, rastlinsko maslo). Tako lahko baš kozmetični izdelek prodre v globje plasti kože in nahrani kožo, kjer je to potrebno.

Hidrolate lahko tudi dodate kopelim, jih uporabite za pripravo naravnih kozmetičnih izdelkov (še posebej svežih mask iz gline) namesto običajne vode, jih imate kot dezodorant, osvežilno pršilo za obraz ali telo, za hlajenje kože, za aromo v savni, jih dodate zadnji vodi za izpiranje las, jih nosite kot parfum ali jih uporabite ob masaži z olji. So tudi odlično pršilo za perilo pred likanjem ali kot osvežilec prostorov.

Navodila glede na uporabo:

Čiščenje obraza: Navlažite kos vate s hidrolatom in s krožnimi gibi očistite kožo obraza, po potrebi ponovite. 

Tonik/pršilo za obraz: Razpršite na očiščeno kožo obraza pred nanosom vlažilne kreme. Pazite, da ne zaide v oči. Ponovite večkrat na dan po potrebi za osvežitev. 

Maska za obraz: Zamešajte z belo ali zeleno glino in nanesite na očiščen obraz. Pustite delovati 10 – 15 minut, sperite z vodo, navlažite kožo s hidrolatom in nanesite vlažilno kremo ali rastlinsko olje. 

Kopel: Vlijte nekaj hidrolata v kad, napolnjeno z vodo, in se prepustite blagodejnemu delovanju. 

Nega las: Razpršite na sveže umite lase in vmasirajte v lasišče. Izpiranje ni potrebno. 

Dišava za telo/ dezodorant: Razpršite na kožo iz oddaljenosti 15 cm, še posebej na mestih, kjer se potite. 

Dišava za prostor: Razpršite v zrak ali po posteljnini, oblazinjenemu pohištvu, perilu pred likanjem,…