Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.
list ico

Naravna kozmetika in certifikati

Kaj je naravno

Kaj je naravna in ekološka kozmetika?

Bio certifikat kozmetika 2021 1.stranBio kozmetika 2021 2.stranBIO disavne snoviLogotip bio kozmetika 2 600x315 2

Beseda ekološko v osnovi pomeni, da kozmetični izdelek vsebuje 100% naravne sestavine, ki so bile gojene in predelane na ekološki način – brez uporabe sintetičnih gnojil, pesticidov ali regulatorjev rasti. Namesto njih ekološki kmetje uporabljajo kolobarjenje, naravno gnojenje s kompostom ter mehansko obdelavo zemlje za boljšo rast in kvaliteto zemlje.
Prav tako se na naravni način borijo proti plevelu, insektom in ostalim nadlogam. Po svetu je približno 30 milijonov hektarov pridelovalnih površin namenjeno ekološkemu kmetijstvu.

Žal mnogi kozmetični izdelki, ki se deklarirajo kot naravni, še vedno vsebujejo številne škodljive sestavine in niso 100% naravni.
Vzrok je v tem, da v večini držav po svetu ni vladnih predpisov ali smernic za kozmetične proizvode, tako da se lahko marsikateri izdelek imenuje
naraven.

Kot primer, eni pogostejših škodljivih sestavin v tako imenovanih »naravnih« izdelkih sta sodim laureth sulfate ali sodium lauryl sulfat
(SLES/SLS). Pogosto se uporabljata v antifrizih in razmaščevalcih motorjev in lahko dražita oči in kožo.
Naslednje škodljive sestavine so parabeni – ethyl paraben, methyl paraben, propyl paraben, butyl paraben in isobutyl paraben ali E216.
Te spojine se pogosto uporabljajo za konzerviranje izdelkov, čeprav so jih raziskave povezale z različnimi vrstami raka. Sezman številnih
škodljivih sestavin v kozmetičnih izdelkih najdete tukaj .

Mnogi uporabniki ne vedo, da napis »naravno« na kozmetičnem izdelku ne pomeni nujno, da izdelek ne vsebuje škodljivih kemičnih sestavin.

Certifikati

Katere certifikate nosijo naši izdelki in kaj pomenijo

Naravni in ekološki izdelki, pa naj gre za kozmetiko, čistila ali drugačne izdelke, so sestavljeni iz povsem drugačnih sestavin, kakor konvencionalni izdelki, ki so naprodaj v običajnih trgovinah.. Da so res naravni, ekološki in ne škodijo zdravju, je možno najbolje preveriti z branjem sestavin na izdelku pred nakupom.
V veliko pomoč pa so tudi različni certifikati, ki jih podeljujejo organizacije širom sveta. Vsak certifikat ima za pridobitev drugačna merila, tu pa vam ponujamo osnovne informacije o certifikatih, ki jih nosijo naši izdelki.

Bio certifikat kozmetika 2021 1.stran

BIO KOZMETIKA – Certificirano v Sloveniji s strani Inštituta Kon – Cert. Pomeni, da je kozmetični izdelek, ki nosi ta certifikat, povsem ekološki, kontrola poteka od vzgoje rastlin dalje, preko nabiranja, predelave (hladno stiskanje), transporta in stekleničenja. Izdelek ne vsebuje nobenih kemičnih primesi in je 100% ekološki.

Bio disavne snovi 2021

BIO DIŠAVNE SNOVI – Velja za eterična olja. Cetrificirano v Sloveniji s strani Inštituta Kon – Cert. Pomeni, da je eterično olje, ki nosi ta certifikat, povsem ekološko, kontrola poteka od vzgoje rastlin dalje, preko nabiranja, predelave (destilacije, hladnega stiskanja), transporta in stekleničenja. Izdelek ne vsebuje nobenih kemičnih primesi in je 100% ekološki.

BDIH

BDIH – Certifikat za kontrolirano naravno kozmetiko. BDIH je nemško združenje, pod okriljem katerih so proizvajalci in podjetja, ki se ukvarjajo s trženjem kozmetike in naravne kozmetike, prehrane, prehranskih dopolnil, zdravil v prosti prodaji in medicinskih pripomočkov.
http://www.kontrollierte-naturkosmetik.de/e/bdih.htm

QAI

QAI – Quality Assurance International, certifikat za ekološko proizvodnjo kozmetike. Neodvisna organizacija iz ZDA, ki podeljuje certifikate za ekološko vzgojene rastline, iz katerih nastane eko prehrana in kozmetika.
http://www.qai-inc.com/

VEGAN 1

VEGAN – Certifikat, da je izdelek veganski – ne vsebuje nobenih živalskih sestavin, niti niso bili testirani na živalih. Certifikat podeljuje The Vegan Society, dobrodelna izobraževalna ustanova, ki se ukvarja s podpiranjem in promoviranjem veganskega načina življenja.
http://www.vegansociety.com/

ECOCERT

ECOCERT – Certifikat za naravne in ekološke kozmetične izdelke in čistila. Podeljuje ga organizacija za kontrolo in certificiranje iz Francije.
http://www.ecocert.com/

ECOGARANTE

ECO GARANTE – Certifikat za naravne izdelke, ki vsebujejo čim večjo možno količino ekoloških sestavin ter niso testirani na živalih.
http://www.ecogarantie.com/en/index.html

SOIL

SOIL ASOCIATION – Certifikat ekološke kozmetike ali prehrane. Je neprofitna organizacija iz Velike Britanije, ki pregleduje in podeljuje certifikate za ekološke izdelke doma in v EU.
http://www.soilassociation.org/

ECOGARANTE

USDA ORGANIC – Nacionalni certificirni program iz ZDA za ekološko pridelavo in predelavo prehrane in kozmetike. Deluje pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo v ZDA.
https://www.ams.usda.gov/?acct=AMSPW&navID=Home&page=Home&template=TemplateA&topNav=Home

LeapingBunnysocialpost 21022018 V1A

NOT TESTED ON ANIMALS (leaping bunny) – Certifikat, da niti celoten kozmetični izdelek, niti njegove posamezne sestavine niso bile testirane na živalih. Združuje 8 narodnih skupin, ki se borijo za pravice živali, iz ZDA in EU.
http://www.leapingbunny.org/indexcus.php

Certifikat Companywall 2018

CERTIFIKAT A+ ZA POSLOVNO ODLIČNOST – je eden najvišjih certifikatov, ki ga prejme podjetje za izkazano odlično poslovanje. Prejeli smo ob dosegu ene izmed najvišjih bonitetnih ocen A+ . "Bonitetna ocena se dodeljuje na podlagi poslovnih izkazov v številkah, sama po sebi pa je veliko več. Govori o človeku, ki vodi podjetje, njegovih zaposlenih ter kakšni ljudje so." Certifikat izdaja Companywall d.o.o.