Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.

Note eteričnih olj

nasvet 1

Eterična olja delimo po treh notah. Za delitev se uporablja Piessova skala, note eteričnih olj pa nam razkrijejo pomembne lastnosti ter olajšajo uporabo v vsakdanu ter tudi pri izdelavi domačih parfumov. Note so kategorije, osnovane na dišavi ter hitrosti izhlapevanja oziroma času obstanka določenega vonja.

Tu so osnovne značilnosti not:

ZGORNJA NOTA (nota glave): rahla, hlapna, poživljajoča

SREDNJA NOTA (nota srca): deluje dobro na fizično počutje

SPODNJA NOTA (osnovna nota):  blagodejno vpliva na psihično in fizično počutje

Stoletja dolgo so se eterična olja uporabljala za parfume in note so pomembne za kompozicijo dišav, saj jih je treba skrbno kombinirati.

Olja zgornjih not so tista, ki jih zaznamo najprej, ko vdahnemo mešanico dišav. Imajo drobne, lahke molekule, ki najhitreje izhlapijo. Njihov vonj zavonjamo takoj v vsej polnosti, se pa najmanj časa obdrži. Običajno ostane po nanosu nespremenjen do 30 minut, po več urah pa ga ne zaznamo več. Ta olja pogosto opisujejo kot vesela, svetla, lahka in osvežilna. 

Med zgornje note spadajo olja citrusov, pa tudi evkaliptusa, bazilike, mete…

Olja srednjih not so tista, katerih vonj pride do poudarka, ko zgornje note izhlapijo. Te izhlapijo nekoliko kasneje in se dalj časa obdržijo na koži. Zaznamo jih nekaj minut po nanosu, pravo aromo pa razvijejo v uri ali dveh. Obdržijo se več ur, po 24 urah jih ni več zaznati. Parfumu dajo glavni vonj ali »srce«, zato jih tudi imenujemo srčne note. Imajo pomembno vlogo, da povezujejo zgornje in spodnje note ter so pogosto pomirjujoča.

Značilni predstavniki srednjih not so sivka, pelargonija, rožmarin, brin, vonji iglavcev in zelišč…

Olja spodnjih not bodo svoj vonj obdržala najdlje. Imajo težke molekule, ki zelo počasi hlapijo. Te note dodajo mešanici globino in jo obogatijo, prav tako pa vsidrajo (fiksirajo) celoten parfum. So močna in se obdržijo na koži tudi več dni. So globoka, intenzivna in  prizemljujoča. Zaznamo jih, ko vonji zgornjih in srednjih not že bledijo. Zato je pomembno, da ob preizkušanju parfuma na koži počakamo 30 minut po nanosu, da ocenimo njegovo končno dišavo.  

V spodnjih notah najdemo smolnata in lesna olja,  kot so bosvelija, pa tudi sandalovina, pačuli, cedra…

Pri mešanju olj poskrbite za ravnovesje vseh treh not. Poznavanje not je samo ena plat mešanja, je pa zelo pomembna, če želimo všečne rezultate končne mešanice. Za pripravo preprostega parfuma lahko uporabite eno olje lesnega vonja (običajno spodnja nota), drugo cvetličnega vonja (srednja nota) in eno citrusno olje (zgornja nota).

Uporabite olja, ki bam že sama po sebi lepo dišijo in vam njihov vonj sproža prijetne občutke.

Za izdelavo parfuma upoštevajte, da naj bi bilo olj zgornje note 5% do 20%, srednje note 50% do 80 % ter spodnje note 5% do 20% parfumske mešanice.