Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.

Globinsko čiščenje kože z olji

Recept Globinsko čiščenje kože z olji

Čiščenje z olji ustreza praktično vsakemu tipu kože. Nečista, aknasta koža pa potrebuje več pozornosti pri občasnem globinskem čiščenju. Če je koža še tanka ali občutljiva, pilingi niso najboljša izbira, oziroma se jih ne smemo posluževati pogosto, da kože ne razdražimo še bolj.

Ko so prisotne akne, se moramo pilingom na splošno izogibati, saj s tem povrhnjico odpremo ter bakterije iz obstoječih aken raznesemo še po preostalih delih kože.

Zakaj bi na mastno kožo sploh nanašali olja? Kožo, ki se izdatno masti, pogosto negujemo z izdelki, ki naj bi se borili proti maščenju, žal pa le-ti pogosto izsušujejo kožno povrhnjico, ki izgublja potrebno vlago. Naravna olja vsebujejo veliko pomirjujočih sestavin, antioksidantov in znajo izdatno vlažiti.

Z olji tudi odlično odstranjujemo ličila in ostale nečistoče s kože, pomirjamo občutljivo kože ter si pomagamo pri aknah ali ogrcih. Vsakdanja uporaba lahkega olja namesto čistilnega gela tudi pomaga ohranjati naravno maščobno plast v naši koži ter »dobre« mikroorganizme, ki našo kožo v bistvu ščitijo pred pojavom aken.

Kako olja čistijo kožo? Čista, hranljiva olja dejansko pomagajo raztapljati odvečno kožno maščobo (sebum). Pomagajo odmašiti zamašene pore, da koža lažje zadiha ter da se odstranjujejo ogrci. Prav tako pa odstranjujejo nečistoče, ličila (še posebej vodoodporna) in odmrle kožne celice.

Z uporabo tradicionalnih čistilnih gelov lahko iz kože odstranimo preveč naravnih maščob, kar povzroča draženje, pretirano suhost in na koncu povečano tvorjenje kožne maščobe po umivanju. Čiščenje z olji pa lahko pomaga uravnovesiti procese v koži in preprečiti izgubo vlage.

Za katere tipe kože so primerna olja? Naravna rastlinska olja lahko uporabimo na vsaki koži, se pa razlikujejo po vsebnosti esencialnih maščobnih kislin in hranil, zato si vrsto olja izberemo glede na svoje potrebe. Tako odrasli kot tudi otroški koži paše kopel z dodatkom olja, saj pomaga pri naravni zaščiti kože.

Razlika med običajnim in globinskim oljnim čiščenjem je v tem, da za vsakodnevno čiščenje obraz navlažimo z vodo, olje nanesemo direktno na kožo s prsti ali z vato in z nežnimi potegi (z vato ali z mehko krpico iz blaga) kožo očistimo ličil ter nečistoč.

 

KAKO GLOBINSKO ČISTITI Z OLJEM?

Najbolj pogosto se uporablja ricinovo olje. Neguje tako mastno kot suho kožo ter pomaga ožati pore. Dodamo mu lahko tudi od 1/3 do 1/2 olivnega, mandljevega, arganovega ali avokadovega olja za bolj suhe tipe kože oziroma suho povrhnjico. Pri bolj mastni in aknasti koži pa lahko dodamo olje grozdnih pešk ali jojobino olje. Vedno uporabite kvalitetna, po možnosti ekološka,  hladno stisnjena olja, ki vsebujejo vsa hranila.

 

Postopek – OPCIJA 1:

 • Pripravite svoje olje ali oljno mešanico, zelo toplo vodo ter manjšo mehko frotirasto brisačo.
 • Kožo najprej umijte s toplo vodo, da jo pripravite na globinsko čiščenje.
 • Olje ali mešanico nanesite na celo kožo obraza, razen direktno okoli oči.
 • Frotirasto brisačko zmočite v zelo topli vodi, a ne prevroči. Temperatura naj bo ravno pravšnja, da vam je ugodna. Brisačo ožmite ter si jo položite čez cel obraz, s tem, da ne prekrijete nosnic, da boste lahko neovirano dihali. Sedite čim bolj udobno, ter se sprostite.
 • Brisačko pustite na obrazu, dokler se ne ohladi do mlačne temperature. Takrat jo ponovno zmočite z zelo toplo vodo in si jo spet dajte na obraz – to lahko ponovite 2-3x. Lahko vam tudi kdo pomaga pri menjavi brisačke, vi pa se med tem sproščate.
 • Toplota in vlaga bosta poskrbeli, da se pore v koži odpro in lahko olje vstopi vanje, kjer pomaga topiti odvečno kožno maščobo in odstranjevati nečistoče.
 • Zaključite lahko, ko ste imeli oblogo na obrazu vsaj 10-15 minut. Takrat nežno obrišite ostanke olja z mokro, toplo krpico ali frotirasto brisačko.
 • Na kožo nanesite vaš priljubljeni naravni tonik ali hidrolat, nato pa vaše negovalno olje ali naravno vlažilno kremo.

 

Postopek – OPCIJA 2: 

 • Pripravite svoje olje ali oljno mešanico, lonec vode ter večjo brisačo.
 • Zavrite večji lonec vode in ga postavite na mizo ali podobno površino.
 • Obraz si umijte in nanj nanesite olje, ki ga boste uporabili za čiščenje.
 • Usedite se tako, da zlahka držite obraz nad loncem, iz katerega se dviga para, ter si glavo z loncem vred pokrijte z brisačo. Obraz držite na primerni razdalji od lonca, pazite, da se ne opečete. Para bo pomagala odpreti vaše pore in olje bo lažje vstopilo vanje ter pričelo opravljati svojo funkcijo. Para se bo morda tudi kondenzirala na vašem obrazu v obliki kapljic, ki jim pustite, da kapnejo nazaj v vodo.
 • Po 10 – 15 minutah zaključite in si obraz nežno obrišite z mehko krpo ali brisačo.
 • Na kožo nanesite vaš priljubljeni naravni tonik ali hidrolat, nato pa vaše negovalno olje ali naravno vlažilno kremo.

 

Kako pogosto čistiti globinsko? Dovolj je enkrat na teden ali dva. Ko pričnete uporabljati olja za čiščenje (bodisi vsakodnevno ali občasno globinsko), ima lahko na začetku vaša koža reakcijo v obliki pojava povečanega maščenja ali pojava aken. To je povsem naraven proces, saj ste v koži sprožili njene naravne procese čiščenja in začne intenzivneje odstranjevati toksine, ki so se nabirali nekaj časa. Stanje bi se moralo kmalu umiriti. Koža potrebuje do največ dva tedna, da se prilagodi na nov režim čiščenja.

 

Kdaj je potrebna previdnost? Če imate cistične akne ali drugo kožno bolezen oziroma zelo občutljivo kožo, se posvetujte s svojim dermatologom, da ne bi pretirano razdražili kože. Svetujemo tudi, da najprej oljno čiščenje preizkusite na majhnem delu vaše kože in jo opazujete. Če se v 24-48 urah ne pojavi nobena reakcija (neprijeten občutek, draženje, rdečina, srbečica…), lahko postopek mirno uporabite na celem obrazu.