Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.

Maske z glino za različne tipe kože

Maske z glino za različne tipe kože

Vsaka glina ima svoje lastnosti. Narava nam nudi različne, z minerali bogate gline, katerih sestavine blagodejno delujejo na kožo. Jo pomagajo globinsko očistiti, odstraniti nečistoče, odvečno maščobo in odmrle kože celice na povrhnjici.

Ob redni in pravilni uporabi je koža bolj mehka, sijoča in nahranjena.

Osnovne sestavine za masko so glina, prekuhana voda / hidrolat / zeliščni poparek ter po potrebi rastlinsko olje. Gline lahko po želji tudi kombiniramo med seboj.

 

Dodati olje ali ne? Eksperimentirajte!

Če olja v zmes maske ne dodate, se bo zmes na koži prej pričela sušiti – najprej tam, kjer je nanos tanjši. Olje koži nudi dodatni vlago, zato je priporočljivo predvsem pri bolj suhih in mešanih tipih kože ter tanki povrhnjici. Pravilno izbrano olje pa blagodejno vpliva tudi na prekomerno izločanje kožne maščobe.

Naredite poskus – glino zmešajte z vodnim delom in jo nanesite na polovico obraza. Preostanku zmesi v posodici dodajte olje, dobro premešajte in nanesite na drugo polovico obraza. Opazujte občutek na koži med delovanjem maske ter tudi po spiranju. Koža, kjer je bila oljna maska, je praviloma mehkejša in bolj navlažena.

 

Kaj potrebujemo?

– Posodico iz naravnih materialov (les, glina, keramika, steklo) – Pri pripravi mask iz glin ali mletih rastlinskih prahov ne uporabljajte izdelkov iz kovine (posoda, žlica, čopič), saj lahko medsebojno reagirajo in to spremeni njihovo sestavo.

– Leseno žlico ali kozmetični čopič

– Glino, hidrolat in olje po izbiri

– Večjo posodo z zelo toplo vodo

– Mehko bombažno krpo in brisačo

– Trak za lase

 

 

Skupni recept za pripravo maske (sestavine si izberite glede na priporočila za vaš tip kože spodaj):

 1. Posodico, ki jo bomo uporabili, postavimo v večjo posodo z zelo toplo ali vročo vodo, da se bo vsebina lahko grela oziroma ohranjala toploto.
 2. V posodico damo suho glino (približno 1 veliko žlico) in ji dodamo toliko tekočine, da nastane gosta, mazljiva zmes. Masko lahko napravimo s toplo prekuhano vodo ali sveže pripravljenim mlačnim poparkom iz zelišč. Lahko pa uporabimo kar hidrolat (cvetno vodo), ki najbolje ustreza naši koži.
 3. Sestavine dobro premešamo z lesenim ali keramičnim pripomočkom (žlica, spatula), uporabimo pa lahko tudi kozmetični ploščat čopič, ki naj ne vsebuje kovin.
 4. Maso pustimo stati nekaj minut, da se glina napije in se sestavine povežejo.
 5. Medtem si lase zaščitimo s trakom ali gumico. Obraz umijemo z naravnim nežnim čistilnim gelom ali losjonom in oplaknemo s toplo vodo. Z mehko brisačo nežno popivnamo vodo s kože, a je ne drgnemo.
 6. Na kožo neposredno okoli oči in ust nanesemo svoje priljubljeno rastlinsko olje ali vlažilno kremo. Na te predele obraza maske ne bomo nanašali in med njenim delovanjem ne želimo, da bi se koža tu izsušila.
 7. Masko premešamo in po potrebi dodamo še malce tekočine, če je zmes pregosta za nanos. Dodamo rastlinsko olje, če ga želimo uporabiti v maski in še enkrat premešamo. S kozmetičnim čopičem, spatulo ali prsti nanesemo masko na umito, še nekoliko vlažno kožo. Nanos naj bo debel vsaj 2 -3 mm.
 8. Pustite delovati do največ 15 minut. Če niste dodali olja, se bo maska začela sušiti prej, sploh na mestih, kjer je nanos tanjši.
 9. Maske ne pustite tako dolgo, da se posuši – v tem primeru bo koža posrkala nazaj precej snovi, ki jih je izločila. Namen maske je, da se iz kože izločijo odvečne maščobe in nečistoče. Če jo pustimo predolgo (da se maska suši in na koži razpoka), lahko to privede tudi do izgube nekaj naravne kožne vlage.
 10. Ko začutimo na določenih mestih začetek »zategovanje« oziroma sušenja, je čas, da masko speremo. Nad umivalnikom najprej navlažimo oblogo s toplo vodo, nato pa jo oplaknemo bodisi z rokami ali z mehko mokro bombažno krpo in splakujemo, dokler ni koža povsem čista. Kože ne drgnemo močno.
 11. Obraz osušimo z mehko brisačo, kožo takoj navlažimo z naravnim tonikom ali hidrolatom ter nanesemo svoje kozmetično olje ali vlažilno kremo.

 

 

Sestavine za pripravo maske glede na tip kože:

 

Občutljiva ali razdražena koža: bela glina kaolin, hidrolat laškega smilja ali hidrolat rimske kamilice, eko mandljevo olje ali eko olje makadamije.

Suha koža: kaolin ali rdeča glina (lahko pol vsake), hidrolat damaščanske vrtnice ali hidrolat pelargonije, jojobino olje ali šipkovo olje.

Zrela koža: rdeča glina, hidrolat vrtnice ali hidrolat muškatne kadulje, eko arganovo olje ali eko olje semen granatnega jabolka.

Mastna koža: rhassoul glina ali rumena glina, hidrolat čajevca ali hidrolat limone, eko svetlinovo olje ali eko ricinovo olje.

Mešana koža: zelena glina in bela glina kaolin (pol vsake), hidrolat brinovih jagod ali hidrolat bergamotke.

Akne: zelena glina ali bela glina kaolin (pri občutljivi koži ali tanki povrhnjici), hidrolat čajevca ali hidrolat laškega smilja, eko ricinovo olje.

Problematična koža (kuperoza, rozacea, vnetna stanja) – Bela glina kaolin, hidrolat rimske kamilice, eko konopljino olje.