Imate vprašanje? Pokličite nas na +386 30 919 555 vsak delavnik med 9 in 16 uro ali, nam pišite na info@biopark.si
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
BREZPLAČNA DOSTAVA nad 30 €
Search
Close this search box.
list ico

Pro-Lab, Test za kvaliteto vode

Komplet testnih trakov z navodili za domače preverjanje kvalitete vode v le nekaj minutah, z natančnimi rezultati.

16,99 

9 na zalogi

-
+
ZNAMKA:
KATEGORIJE: ,
Vrsta izdelka

9 na zalogi

-
+

OPIS PRODUKTA

Pro-Lab Test za kvaliteto vode

Proizvajalec: Pro-Lab

Dobro znano je, da kemikalije, ki jih je ustvaril človek in so prišle v splošno rabo po 2. sv. vojni, že dolgo onesnažujejo naše površinske vode, ki jih uporabljamo za pitje.
Že desetletja prehajajo skozi plasti zemlje in onesnažujejo tudi naše podzemne vire pitne vode.

Strokovnjaki verjamejo, da so toksini (strupi) v naši pitni vodi ena največjih nevarnosti za človekovo zdravje, saj lahko povzročajo raka, srčne bolezni in zastrupitev s svincem. Do takih kroničnih obolenj pride zaradi absorpcije škodljivih snovi v telesu.
Onesnaževalci vode pa ne škodujejo le našemu zdravju, temveč lahko tudi poškodujejo in razjedo vodovodno napeljavo, puščajo madeže oziroma slabšajo kvaliteto na oblačilih ter na gospodinjskih površinah in spremenijo okus pitne vode in hrane.

KAJ JE KVALITETA VODE?
Kvaliteto vode določa raven kontaminantov (onesnaževalcev) v pitni vodi. Če je njihova prisotnost v sprejemljivih vrednostih, se smatra vodo kot varno za pitje. Čeprav pa ima lahko vaša voda dober okus in videz, je ne bi smeli piti, če so v njej prisotni onesnaževalci nad sprejemljivimi vrednostmi. Zaradi tega je dobro poznati vrsto in koncentracijo snovi, prisotnih v vaši vodi.

OD KJE PRIHAJA VAŠA PITNA VODA?
En vir pitne vode so površinske vode, kod so potoki, reke ali jezera. Drugi vir pa so podtalne vode. V vsako vodo, glede na področje, kjer se nahajamo, lahko vstopijo onesnaževalci zaradi industrije, odplak, gnojenja travnikov na podeželju in podobnega.

KAKO UGOTOVIM, ČE JE MOJA VODA KONTAMINIRANA?
Če želite preveriti varnost svoje vode, jo morate testirati. Z uporabo kompleta za preverjanje vode, kot je Pro-Labov komplet za domače testiranje kvalitete vode, lahko vsak uporabnik sam testira vodo doma ali na svojem delovnem mestu za prisotnost klora, nitratov in nitritov, železa, bakra, preveri pa se tudi trdota vode, pH in skupna alkalnost vode.
Vsak test vam ne vzame več kot 5 minut časa ter nudi hitre in zanesljive rezultate. Testni trakovi so laboratorijske kvalitete.
Pro-Labov komplet za domače testiranje kvalitete vode je cenovno ugoden in lahek za uporabo. Je zanesljivo sredstvo za ugotavljanje kvalitete vode s hitrimi rezultati.
Natančno lahko izmeri kvaliteto vodovodne vode, kakor tudi vode z vodnjakov, kapnic in izvirov, obenem pa lahko z njim preverite učinkovitost domačih naprav za čiščenje vode. Priporočljivo je, da svojo vodo testirate na približno 3 mesece.
Če uporabite testni trak v hladni vodi po navodilih in primerjate rezultate na priloženi barvni listi, lahko hitro dobite natančne rezultate, ki opredelijo lastnosti vaše vode kot »varno«, »previdno« in »nevarno« v le eni minuti.

KAJ SE NAHAJA V KOMPLETU:
4 ločeno zapakirani testni trakovi laboratorijske kvalitete, vložene v prozorno ZIP vrečko:
WaterWorks 5 – testni trak, s katerim lahko preverite 5 lastnosti vode naenkrat (skupna trdota, skupni klor, prosti klor, skupna alkalnost in pH)
Iron test – testni trak za ugotavljanje železa v vodi
Copper Test strip – testni trak za ugotavljanje bakra v vodi
Nitrate & Nitrite Test – testni trak za ugotavljanje nitratov in nitritov v vodi
Priročna navodila, kako lahko sami doma izvedete še dva dodatna testa vode, brez uporabe testnih trakov (za železovo bakterijo in vodikov sulfid)

NOMINALNA OBČUTLJIVOST BLAZINIC NA TESTNIH TRAKOVIH:
Skupna trdota: 0 – 425 ppm
Skupni klor: 0 – 10 ppm
Prosti klor: 0 – 10 ppm
Skupna alkalnost: 0 – 24 ppm
pH: 6,2 – 8,4
Železo: 0 – 5 ppm
Baker: 0 – 5 ppm
Nitrati: 0 – 50 ppm
Nitriti: 0 – 5 ppm
(ppm = št. delcev na milijon)

 

 

KAJ LAHKO PREVERITE S PRO-LABOVIM TESTOM:

Trdota vode (Total Hardness)
Trdota vode pomeni vsebnost raztopljenih mineralov, natančneje kalcija in magnezija v vodi, ki sicer nista sama po sebi škodljiva za zdravje. Vendar trda voda lahko povzroča obloge na notranji strani cevi, s čimer se zmanjša pretok in skrajša življenjska doba vodovodne napeljave v objektu. Na izvodilih pip se pojavljajo usedline oz. madeži vodnega kamna, zmanjša se učinkovitost grelcev vode, ter lahko otežuje delovanje različnih gospodinjskih strojev ter njihovo čiščenje. Trda voda lahko tudi zmanjša učinkovitost pralnih sredstev, zaradi lesar se perilo ne opere dovolj dobro. Naši lasje pa so po dolgotrajnem umivanju s trdo vodo lahko videti pusti in težje obvadljivi.

Skupni klor (Total Chlorine)
Lahko vpliva na okus in vonj vode ter lahko draži kožo in oči. Kloriranje vode se uporablja zaradi dezinfekcije tako v javnih kot zasebnih sistemih oskrbe s pitno vodo. Vendar ima lahko previsok nivo klora v vodi škodljiv vpliv na zdravje, med drugim tudi povečanje tveganje za pojav raka.

Prosti klor (Free Chlorine)
To je koncentracija preostalega klora v vodi, ki je prisoten kot raztopljeni plin (Cl2), hipoklorova kislina (HClO) in / ali hipokliritni ion (OCl-).

Skupna alkalnost (Total Alkalinity)
Je sposobnost vode, da se nevtralizira kislost. Nizka skupna alkalnost vode lahko povzroči slab okus vode, nalaganje vodnega kamna na posodi, napeljavi, stenah kopalnice ter lahko povzroči višjo vsebnost svinca, v vodi, če ta obstaja v napeljavah. Visoka skupna alkalnost pa lahko povzroči pretirano suhost kože in takrat je običajno tudi pH vode visok.

Kislost vode (pH)
pH je stopnja kislosti vode. Če je pH vode nizka, je lahko voda korozivna za vodovodne cevi (tako bakrene kot galvanizirane), kar lahko povzroča resne poškodbe napeljave ali aparatov, še posebej grelcev. Voda y nizkim pH tudi lahko poveča vstopanje svinca v pitno vodo, če se ta nahaja kjerkoli v napeljavi.

Železo (Iron)
Železo je mineral v zemlji, ki vstopa v pitno vodo. Čeprav je določena količina železa koristna
za zdravje, pa previsoke količine železa povzročajo rdeče-rjave, oranžne ali rumene madeže na vaših napeljavah, pipah, priboru in perilu ter jih je zelo težko odstraniti.

Baker (Copper)
Baker pogosto najdemo v majhnih količinah v pitni vodi. Višja vsebnost bakra lahko povzroči razdražen želodec, prebavne motnje ali glavobole. Prisotnost bakra tudi povzroči grenak okus vode, taka voda tudi lahko pusti zeleno modre madeže na porcelanskih straniščnih školjkah, umivalnikih ali kadeh.

Nitrati/ nitriti (Nitrate/Nitrite)
Nitrati in nitriti so kemikalije, ki v pitno vodo vstopajo iz kmetijskih gnojil, kanalizacije, živalskih izločkov, slabo vzdrževanih greznic ali čistilnih naprav in iz naravnih nahajališč. Preveč nitratov lahko povzroča »sindrom modrega otroka« (strokovno methemoglobulinemia). Te snovi so v višjih koncentracijahprav tako izredna nevarnost za zdravje otrok do 6. meseca. Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo pitju vode, v kateri je veliko nitratov.

S Pro-Labovim kompletom za domače testiranje kvalitete vode lahko zlahka preverite vse te morebitne težave s kvaliteto vode. Vseh od testov ne zahteva več kot 5 minut vašega časa ter nudijo natančne in zanesljive rezultate.
Pro-Labov komplet za domače testiranje kvalitete vode vsebuje 4 posamezno zavitih, laboratorijsko preverjenih patentiranih testnih trakcev (Nekateri so za preverjanje več onesnaževalcev ali lastnosti vode naenkrat).

Poleg navedenih, obstojajo v kompletu še dodatna navodila za preverjanje dveh dodatnih onesnaževalcev, železove bakterije (bakterije, ki se hranijo z oksidiranjem ostankov železa) in vodikovega sulfida. Vsak teh testov ima svoja navodila. Za točne rezultate morate natančno slediti tem navodilom, ne potrebujete pa nobenih testnih pripomočkov za izvedbo teh dveh testov.

SORODNI PRODUKTI

54,90 

27 na zalogi

-
+

94,90 

11 na zalogi

-
+

4,60 

80 na zalogi

-
+